Swanegat 5, 5595 CV LEENDE | Nederland +31 6 22458702

De complexiteit van ERP softwareselectie

De ontwikkelingen in de softwarebranche gaan steeds sneller en het aanbod van software wordt steeds groter. Hierdoor wordt deze keuze voor bedrijven steeds complexer! Enerzijds moet je software selecteren die future proof is…. Maar dekt deze software wel genoeg de basisfunctionaliteiten die de organisatie nodig heeft? En kan de organisatie zo’n project gezien de drukte wel aan?

Het is raadzaam om vanaf het begin het juiste pad te bewandelen. Sla geen essentiële vraagstukken over en geef duidelijkheid aan de betrokkenen om iedereen betrokken en gemotiveerd te houden.

De keuze van de uiteindelijke ERP-applicatie is voornamelijk afhankelijk van drie gebieden; de organisatie, de processen en het applicatielandschap.

De organisatie:

Vragen die hierbij naar voren komen zijn bijvoorbeeld:

  • wat is uw groeistrategie?
  • Heeft u voldoende ICT kennis in huis?
  • Wat is de bedrijfsgrootte?
  • Waar ligt het onderscheidende vermogen van uw organisatie ten opzichten van uw concurrenten?

De processen:

Van essentieel belang is dat de functionaliteiten van de basisprocessen volledig worden afgedekt. Daarnaast moet helder zijn welke highlights in uw processen zorgen voor het onderscheidende vermogen?

Applicatielandschap:

Een belangrijke fase in het selectietraject is de ERP-platform keuze. Kunnen bijvoorbeeld alle primaire processen ondergebracht worden in 1 geïntegreerd systeem? Of moet er gekozen worden voor een ‘best of breed’ oplossing om onderscheidend te blijven?

ERP-platform vs. Best of Breed

In de huidige softwaremarkt komen steeds meer mogelijkheden. De traditionele ERP-platformen bieden een geïntegreerde oplossing en dus complete en stabiele oplossing. Daarnaast zijn de laatste jaren steeds meer aanbieders gekomen die op de nieuwe technieken innovatieve toepassingen aanbieden. Deze aanbieders zetten juist in op specialisatie (‘niche oplossing’) in combinatie met standaard koppelingen (webservices) met andere applicaties. Door deze focus lopen zij vaak voorop qua innovatiekracht.

ERP software keuze

Om de keuze te kunnen maken tussen de verschillende oplossingen, moet voornamelijk gekeken worden naar de eigen processen. In hoeverre wordt gebruik gemaakt van standaard processen of zijn er specifieke kenmerken die de traditionele ERP pakketten niet kunnen bieden….

In een selectie traject moeten dus vele vragen beantwoord worden, maar de kern van de keuze wordt altijd bepaald door de complexiteit van uw bedrijfsprocessen. Zorg er ook altijd voor dat je kiest voor branche specialisten. De ERP-consultants moeten de processen van uw bedrijf door en door kennen om de juiste inrichting en eventueel maatwerk te kunnen verzorgen.

Heeft u behoefte aan ondersteuning bij het ERP selectie traject of ziet u meer beren op de weg dan uitdagingen? Neem dan gerust contact op met DBT-consulting.

Voor meer informatie over onze aanpak zie onze website… https://dbtconsulting.nl/erp-software-selectie/